| |

De verhogingslimiet van 25 procent voor huurverhogingen in Turkije wordt opgeheven, innovaties wachten op huiseigenaren en huurders

Met de verklaring van minister van Financiën Mehmet Şimşek, dat hij geen reden ziet om de grens van 25% huurverhoging te handhaven, wordt duidelijk dat het nieuwe huurregime op 2 juli ingaat. Wat betekent dit voor verhuurders en huurders?

Gaan Verhuurders Huurverhogingen Doorvoeren na de Einddatum van de 25%-Grens?

De 25%-grens vervalt op 2 juli, maar dat betekent niet dat alle verhuurders op die datum de huur verhogen. Huurverhogingen worden namelijk slechts één keer per jaar en bij de verlenging van het huurcontract doorgevoerd. Bijvoorbeeld, als de verlengingsdatum van het contract in januari valt, zal de huurverhoging pas in januari 2025 plaatsvinden.

Betekent het Opheffen van de Grens dat de Verhuurder Elke Gewenste Verhoging Kan Doorvoeren?

Het opheffen van de grens betekent niet dat de verhuurder willekeurig de huur kan verhogen. Net als voorheen zullen de huren in de nieuwe periode worden bepaald op basis van het 12-maandsgemiddelde van de CPI. Bijvoorbeeld, de laatste door TÜİK gepubliceerde CPI is 59,64%, wat meer dan het dubbele is van het wettelijke maximum. In juli zal het actuele cijfer opnieuw worden gepubliceerd en dit zal het maximale verhogingspercentage zijn.

Een belangrijk detail voor huurders en verhuurders: de 25%-grens geldt nog op 1 juli. Dus huurders die hun contract op 1 juli verlengen, betalen een jaar lang 25% meer huur, terwijl degenen die hun contract op 2 juli verlengen, de inflatiegemiddelde zullen volgen.

Wat Moeten Degenen Doen Die In Een Lopende Rechtszaak Betrokken Zijn?

In de afgelopen twee jaar hebben huurgeschillen de rechtbanken overspoeld. Huurvaststellings- en ontruimingszaken hebben een zware belasting gelegd op het rechtssysteem. Daarom is er een verplichte ‘bemiddelingsvoorwaarde’ geïntroduceerd voor rechtszaken. Maar zelfs na bemiddeling komen veel partijen toch voor de rechter.

Omdat rechtszaken 2-3 jaar kunnen duren, wachten veel verhuurders en huurders nog steeds op een rechterlijke uitspraak. In deze gevallen moeten huurders zich houden aan de huidige wettelijke verhogingspercentages, net als andere huurders. Huurders kunnen niet zeggen: “We zitten al in een rechtszaak, ik voer een verhoging van 25% door”. Als het om een huurvaststellingszaak gaat, zal de rechtbank de huidige huurwaarde bepalen en na de definitieve uitspraak wordt bij de huurverhoging rekening gehouden met het 12-maandsgemiddelde van de CPI (als de datum na 1 juli valt).

Geeft Het Einde van de Regeling Recht Op Ontruiming?

De regeling was alleen voor de huurverhoging, het einde van de periode betekent alleen het einde van deze verhogingsgrens. Een verhuurder kan niet om ontruiming vragen met de reden “de beschermingsperiode van de huurder is voorbij”. Er moet een geldige reden zijn voor ontruiming.

Een verhuurder kan om ontruiming vragen als hij zelf, of iemand voor wie hij verantwoordelijk is, de woning nodig heeft, of als er een van de in de Wet op de Huur vermeldde geldige redenen voor ontruiming bestaat. Echter, na te hebben verklaard dat hij de woning nodig heeft, kan de verhuurder de woning niet voor een periode van 3 jaar aan een ander verhuren. Een huurder wiens contract met 10 jaar is verlengd, kan zonder opgave van redenen worden ontruimd. Als het huis wordt verkocht, kan de nieuwe eigenaar de huurder om ontruiming vragen als hij zelf in het huis gaat wonen. Bovendien kan de verhuurder om ontruiming vragen als hij een ‘geldig ontruimingsbevel’ heeft.

Wat Moeten Verhuurders Doen Als Zij De Wettelijke Verhoging Te Laag Vinden?

Niet alleen huurders, maar ook verhuurders kunnen nadeel ondervinden van de huurmarkt. Als oude huurders tegen een lage prijs wonen en de huurverhoging twee jaar lang beperkt was tot 25%, kan de huurprijs ver onder de huidige marktwaarde liggen. Verhuurders maken zich zorgen dat de huurprijs laag zal blijven, zelfs als ze verhogen op basis van het 12-maandsgemiddelde van de CPI.

Verhuurders in deze situatie kunnen een herzieningsprocedure starten om de huurprijs opnieuw vast te stellen voor huurders die langer dan 5 jaar in de woning wonen. Voor periodes korter dan 5 jaar zijn aanpassingsprocedures mogelijk, maar hiervoor moet onvoorzien nadeel worden aangetoond. In beide gevallen is bemiddeling verplicht voordat een rechtszaak kan worden gestart. Vastgoedrecht experts raden partijen aan om vanwege de lange duur van rechtszaken onderling tot een overeenkomst te komen.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir